Wij vertrekken in de zomer naar Oostenrijk! 

Een appartementencomplex voor onder andere mensen met een beperking starten in Oostenrijk kent de nodige uitdagingen. Maar in Corona-tijd al helemaal. “Het is een gekke tijd”, start Mart het gesprek. “We kunnen nog steeds niet afreizen naar Oostenrijk om het pand dat we op het oog hebben te bekijken. En we hebben nog geen definitieve keuze voor Tirol of Salzburg en dus ook nog geen eigen woonruimte. Bovendien kost al het papierwerk voor de Stichting veel tijd.”
Ondanks deze uitdagingen straalt het enthousiasme en positiviteit bij Mart en Sylvia er vanaf.

Reizen naar Oostenrijk

“We hebben veel contact met de ambassade om onze zakelijke reis rond te krijgen. We moeten aan kunnen tonen dat het zakelijk is en dat we negatief getest zijn op het moment dat we afreizen. En dan verschillen per deelstaat ook nog eens alle regels rondom Corona. We zijn positief dat het deze maand gaat lukken! We hadden namelijk gehoopt nu duidelijkheid te hebben over het pand dat we op het oog hebben maar ja, helaas we kunnen nog steeds niet naar Oostenrijk afreizen. Dat geeft dus vertraging in onze planning.”

Duidelijkheid voor de kinderen

Het open houden van opties is prettig. “Tegelijkertijd maakt dit het voor onze kinderen juist lastiger. Vragen als ‘wanneer gaan we nou?’ en ‘hoe ziet mijn kamer er straks uit’ en ‘hoe ziet mijn school er uit’, kwamen steeds vaker. De meiden werden onrustiger. Dus hebben we de knoop doorgehakt. In de zomervakantie gaan we hoe dan ook naar Oostenrijk, al is het in een tijdelijk huis. Als het even meezit kunnen we einde deze maand gaan kijken. Dan vallen enkele puzzelstukje van huis en school voor de meiden deels in elkaar. Dit gaf de meiden duidelijkheid, nu weten ze waar ze aan toe zijn. We gaan het schooljaar in Nederland fijn afronden en na de zomervakantie starten ze in hun nieuwe klas in Oostenrijk. ‘Kunnen we nog meer Duits oefenen’, zei onze middelste.”

Zoveel leuke reacties

Mart en Sylvia verbazen zich over de hartverwarmende reacties van alle mensen. ”Na onze blog over de oprichting van de Stichting hebben we zo veel reacties gehad. Uiteraard van mensen die we goed kennen, maar ook heel onverwacht. Zo reageerde een oud-collega dat hij graag als vrijwilliger naar Oostenrijk komt. Ook zoveel mensen die willen doneren. Dit soort reacties reflecteert, dat wat we aan het opzetten zijn een waardevolle toevoeging is. Dat is zo mooi om je dat te realiseren.