We bouwen een nieuw fundament met mooie nieuwe stenen!

Aan het woord is Mart van Oijen. Getrouwd met Sylvia en vader van drie prachtige kinderen. Lotte van 8, Lisa van bijna 6 en Fleur is 3. “Ik ben nog niet zo lang bij Shos, maar het voelt als thuis. Dat is het bijzondere aan team Shos. Je wordt gelijk opgenomen. Echt! Tijdens een kennismakingsdag voor leraren werd ik zo warm ontvangen. Toen ik thuis kwam zei Sylvia: ‘wat heb jij een energie zeg!’ en dat was ook zo. Zo intens maar zo gaaf”.

Het verhaal van Mart en zijn betrokkenheid bij Shos begint nog niet zo lang geleden. “Ik heb me bij Shos aangemeld in 2019. Want naast dat skiën mijn passie is, is mijn motivatie dat ik graag mensen met een beperking de kans wil geven om dit te ervaren. Ook onze jongste dochter heeft een beperking. We weten nog niet precies hoe zij zich gaat ontwikkelen. Of ze kan lopen of praten is onzeker. Dit was een extra motivatie om me aan te melden bij Shos en ik was onder de indruk van het positieve effect van de leraren op de deelnemers .”

Bij Shos komen twee verhalen samen. “In 2011 heb ik zelf een zwaar skiongeluk gehad. Na anderhalf jaar revalideren wilde ik weer sporten. De vraag was alleen wat ik zou kunnen. Mijn therapeut liet me proeven aan allerlei sporten en liet me vooral ook denken in de mogelijkheden. Gelukkig verliep de revalidatie erg goed en kon ik weer veel. Toen onze oudste dochter drie werd, kreeg ik de kriebels om weer te skiën. Mijn droom was immers om mijn eigen dochter skiles te geven, net zoals mijn vader bij mij had gedaan. Samen met Sylvia gingen we op wintersport met onze kleine meid. En het lukte, stapje voor stapje! En zo ook bij onze middelste dochter. De blijdschap was groot. Toen bleek dat voor onze jongste dochter regulier skiles voor haar niet haalbaar zou zijn. Dat was slikken. Want als je hoort dat je dochter een beperking heeft, slaat dat eerst het fundament onder je vandaan. Na acceptatie kun je bouwen aan een nieuw fundament als gezin. Zo bouwen we nu een nieuw fundament met prachtige bijzondere stenen.”

Vanuit zijn behoefte om weer te skiën na zijn eigen revalidatie, zijn passie voor het skiën te delen en de zoektocht naar mogelijkheden voor Fleur, meldde Mart zich aan als Shos-leraar. “Ik ben volledig verkocht. Ik hoef het niet uit te leggen, maar met je gezin op skivakantie is een beleving, het geeft vrijheid, plezier en ontspanning. Door les te geven bij Shos help ik ook andere gezinnen om datzelfde gevoel te ervaren. Dat is magnifiek en smaakt naar meer, veel meer. Dat ga ik met mijn gezin proberen waar te maken! ”