Obstakels zien wij als uitdagingen

“Wij zijn in Oostenrijk geweest! Vlak na onze vorige blog kregen wij eindelijk de juiste documenten en op 23 april stapten we na een dag reizen uit in Filzmoos. Wat een belevenis was het weer.” Aan het woord is Mart van Stichting Alpbeleving.

“Sylvia en ik wisten voordat we aan dit avontuur, ons avontuur Stichting Alpbeleving, begonnen dat we best wel eens wat obstakels tegen konden komen. Nou die ondervinden we wel hoor, maar we dopen ze om in uitdagingen, want we gaan gewoon door. En er komen vaak positieve dingen uit. Laat ik bij het begin beginnen”, zegt Mart.

Tasse Kaffee

“23 april konden we dan eindelijk naar Oostenrijk om naar een pand te kijken dat wij op het oog hadden. Om half acht ’s ochtends stapten we uit in het pittoreske Filzmoos. Bij de bakker haalden we eerst een ‘Tasse Kaffee’ om zo onze dag fris te starten. Daar hadden we gelijk al een leuk gesprek. De bakkersvrouw meldde ons dat het ook in Oostenrijk iets beter gaat met Corona, dus dat ze in mei hoopten wat versoepelingen te krijgen. Ze wenste ons veel succes. Dat is toch fantastisch”.

Warm welkom

Daarna gingen Mart en Sylvia op pad naar het gemeentehuis. “Daar werden we zeer welkom geheten in het dorp. Voor ons een belangrijk gesprek, want we wilden checken of wij als derden met het pand konden doen wat we wilden. Dat gaf gelukkig geen enkel probleem.”

Familiebetrieb en de regels

Tot dus ver geen vuiltje aan de lucht totdat we het pand bekeken. “De eigenaar loodste ons direct naar boven. Daar was het gebouw in aardige staat. Maar hoe meer we naar beneden gingen, het gebouw kent vier etages, hoe sneller de eigenaar er door heen liep. Wat is nu het geval: zolang een gebouw een ‘Familiebetrieb’ is, hoeft het niet aan strenge regels te voldoen. Als wij het kopen, is dat het niet meer en moeten we dus wél aan al die regels voldoen. Dat betekent een enorme verbouwing. Denk aan geheel nieuwe leidingen, elektra, alles! Of het moet gewoon geheel opnieuw opgebouwd worden. Tja, daar hebben we geen rekening gehouden.”

Mart en Sylvia zouden henzelf niet zijn om er toch een positieve draai aan te geven. “Het gebouw was dus wel een beetje een domper. Maar het is toch niet voor niks. We hebben contact opgedaan daar met een Planungsbüro. Het is goed om die mensen gewoon in het echt even te zien. Ons contactpersoon bevestigde onze gevoel en bevindingen. Dit gebouw is dus afgeschreven.

Na de bezichtiging hebben we de omgeving verkend. Dat voelde goed en past ons. Er is veel te doen voor onze doelgroep. De mensen zijn zeer gastvrij en staan open voor onze ideeën. We hebben ook gekeken naar scholen voor onze kinderen. In het bijzonder zijn we bij de ‘Sondernschule’ voor onze jongste gaan kijken. Daar kregen we een zeer goed gevoel bij. Dat is wel heel fijn. Het is natuurlijk superbelangrijk dat onze kids straks goed landen.”

En nu? 

Nu wordt het weer een spannende tijd. We hebben nog niks concreets. Maar we moeten nu wel snel een keuze maken voor welk gebied. Het wordt of het gebied van de Pillersee in Tirol of rondom Filzmoos in Salzburgerland. We moeten de kinderen natuurlijk aanmelden voor hun nieuwe school. Het lijkt ons goed dat ze in augustus, september starten. We willen er snel heen. Als je daar bent hoor je meer. De mensen zijn erg open.

De uitdaging bankrekening

Daarnaast is er nu een ander lichtpuntje. Na weken, maanden bellen hebben we nu eindelijk een rekeningnummer. Dat betekent dat we nu ook concreet met sponsoring en betalingen aan de slag kunnen. We kunnen vanaf nu donateurs gaan werven. Via een scan van of klik op de QR code kunnen mensen ons helpen door een donatie te doen. Echt iedere euro is welkom!